De Weekkaart 2016-08: Kaasfabriek (Machi Koro)

In het dobbelspel Machi Koro is het de bedoeling een viertal bezienswaardigheden te bouwen in je eigen kleine stadje. Uiteraard moeten er centjes verdiend worden en daarvoor kwakken de spelers om de beurt met één of twee dobbelstenen. Als het aantal ogen wordt gegooid wat boven aan een eerder in jouw stadje gebouwde kaart wordt vermeld, dan wordt deze geactiveerd. Afhankelijk van de kaart en wiens beurt het is kun je dan wat inkomen verdienen.

kaas

Statistisch gezien is het gooien van een 7 de meest voorkomende uitkomst wanneer er twee dobbelstenen in het spel zijn, maar dit weten de makers uiteraard ook. Je kunt van de 7-kaart in het spel een aardige melkkoe maken; je zult hier echter alleen in je eigen beurten van kunnen profiteren.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

3 gedachten over “De Weekkaart 2016-08: Kaasfabriek (Machi Koro)

 • 29 februari 2016 om 09:56
  Permalink

  Met verbazing zit ik elke week te lezen wat er nu weer voor kaartspelen bestaan. Grafisch ziet het er allemaal wat ouder uit. Klopt dat? Of doen de ontwerpers dat expres om er een bepaalde sfeer aan te geven?

  Beantwoorden
  • 29 februari 2016 om 10:25
   Permalink

   Dat durf ik je niet te vertellen. Ik denk eerder dat het zo overzichtelijk mogelijk moet blijven en daardoor een wat simpeler aanvoelend uiterlijk verkozen wordt. Machi Koro komt uit 2012, dus het is ook weer niet zo dat we te maken hebben met een oud spel. Ik zal eens een Android: Netrunner kaart toevoegen binnenkort, dan zie je het verschil wel met dit soort kaarten.

   Overigens zijn het niet altijd kaartspellen die in De Weekkaart naar voren worden gebracht. De meeste spellen die ik ken gebruiken echter kaarten om een variabele in te voeren. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld Monopoly en Risk. Zeker geen kaartspellen, maar er zitten wel zeker kaarten in.

   Beantwoorden
 • 29 februari 2016 om 11:32
  Permalink

  Oh, daar zeg je wat. Ik had nog niet aan kaarten bij bordspelen gedacht. Interessant.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *