De Weekkaart 2016-10: Quandary (Android: Netrunner)

In 1996 kwam het verzamelkaartspel Netrunner op de markt. Dit door de bedenker van Magic: the Gathering verzonnen spel met een cyberpunk setting stond in redelijk hoog aanzien bij spelers. Toch was het geen lang leven beschoren. Fantasy Flight Games kwam in 2012 echter op de proppen met een reïncarnatie in de vorm van Android: Netrunner. Niet alleen is het spel veel meer gestroomlijnd, de kaarten zien er tegenwoordig ook stukken beter uit. Hieronder een voorbeeld.

quandary

Het is redelijk lastig om in een paar zinnen samen te vatten hoe het spel precies in elkaar steekt. In de basis proberen beide spelers in dit asymmetrische kaartspel 7 agendapunten te scoren. Één van de spelers doet dit door agenda’s in een externe server te installeren en er wat geld in te pompen en de andere speler probeert deze juist te stelen door in te breken op de servers. Er komt uiteraard nog veel meer bij kijken en vergt heel wat meer tekst, maar daar is deze rubriek niet echt voor bedoeld.

Bovenstaande kaart is een voorbeeld van ICE (Intrusion Countermeasures Electronics). Deze dienen als beveiliging van een server. Quandary is een goedkoop stukje ICE wat in het begin van het spel aardig nuttig kan zijn om een Runner (de aanvallende kant) buiten te houden. Met een prijs van 1 luttele credit (2 in de oude versie) en een sterkte van 0 (wederom 2 in het origineel) stelt het weinig voor. Maar zolang de Runner geen manier heeft om hier doorheen te komen is de subroutine die afgevuurd wordt (end the run) bijzonder nuttig. Wellicht doe ik binnenkort eens een poging het spel wat beter uit te leggen, want Android: Netrunner staat bij mij ook in hoog aanzien. Sterker nog, het kan nog wel eens mijn favoriete spel zijn.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *