De Weekkaart 2016-13: Vuurspuwer (Brugge)

Het “bordspel” Brugge is een aardige puntensoep waarbij je op meerdere fronten punten kan scoren, maar waarbij je er tevens voor moet waken dat je een tegenstander op bepaalde fronten niet een al te grote voorsprong gunt. Het kan best lastig zijn om een eenmaal opgelopen achterstand in te lopen en er zijn bovendien punten te verdienen door simpelweg een voorsprong te hebben op een bepaald gebied.

Je begint iedere ronde met vijf kaarten in je hand en normaliter gebruik je er vier per ronde. Het rijtje rechts op iedere kaart vertelt de opties die je allemaal hebt als je deze speelt. Daarbij verlies je echter de mogelijkheden die de kaart biedt als je deze als inwoner aantrekt in een eerder gebouwd huis. Binnenkort, als ik tenminste niet al te lui ga zijn de komende tijd, zal ik hier op deze fantastische website dieper ingaan op dit spel om dit stukje gebrabbel wat meer inhoud te geven.

brugge

Deze meneer kost mij 9 geld om aan te trekken en hiervoor heb ik dus, zoals ik al tikte, een leegstaand huis nodig. Hij levert me 3 punten op aan het eind van het spel. Hij levert me echter veel meer punten op dan die schamele drie als ik ‘m vroeg in het spel in mijn stad heb wonen omdat hij mij, wanneer ik een ander persoon in een ander huis plaats, een noodlotfiche laat afleggen, waarvoor ik dan vervolgens 1 punt ontvang.

Waarom is dit interessant? Iedere ronde worden er vijf dobbelstenen gegooid. Voor iedere dobbelsteen die een vijf of zes toont krijgt iedere speler een noodlotfiche die overeenkomt met de kleur van de dobbelstenen waarop die vijf of zes te zien is. Wanneer je drie noodlotfiches in een bepaalde kleur hebt, wordt je getroffen door het noodlot met betrekking tot die kleur en dit kan variƫren van het afbranden van een huis (merkwaardig genoeg kan dit ook een stukje vers aangelegd kanaal zijn) tot het sterven van een inwoner. Doorgaans wil je dit hoe dan ook vermijden en gelukkig biedt het spel daar opties voor. Als je een kaart speelt, mag je er namelijk voor kiezen een noodlotfiche in de kleur van de kaart weg te leggen. Daarvoor krijg je ook nog een puntje. De Vuurspuwer stelt een speler echter in staat exact hetzelfde te doen zonder een kaart te hoeven afleggen maar deze juist als bewoner in een leegstaand huis te plaatsen. Feitelijk voer je hier een extra actie uit en dit kan nog wel eens het verschil maken aan het eind van de rit omdat eenmaal gespeelde kaarten nooit meer als inwoners aangetrokken kunnen worden.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *