For Sale

Sommige spellen hebben een overvloed aan mechanismes en mogelijkheden waarbij je na het lezen van de regels eigenlijk nog geen idee hebt hoe het spel in de praktijk zal werken. Maar je hebt ook spellen als For Sale. De regels hiervan zijn echt oersimpel en in de praktijk werkt het net zoals je denkt dat het werkt.

Wat je doet in dit spel is huizen kopen en deze weer verkopen. Dat is het. Veel makkelijker kan het niet worden. Maar om dit lapje tekst toch wat meer inhoud te geven zal ik je vertellen hoe het kopen en verkopen werkt.

4sale04

Aan het begin van het spel krijg jij en je maximaal vijf medespelers een aantal munten van € 1.000,-. Ik wist niet dat ze bestonden, maar uiteraard doet dat niet echt ter zake. Belangrijker is dat je met enig geluk voor € 1.000,- of zelfs helemaal niets een leuk stulpje kan kopen en deze met een mooie winstmarge weer weg kan zetten.

4sale02

De eerste helft van dit spel bestaat uit veilingen. Er worden gelijk het aantal spelers huizen neergelegd. Alle huizen hebben een nummer. Er zitten er in totaal dertig in het spel en de nummers lopen dan ook van één tot dertig. De speler die in de vorige ronde het huis met de hoogste nummer heeft weten te bemachtigen mag beginnen met bieden. In de eerste ronde is dat uiteraard niet mogelijk en mag je willekeurig iemand aanwijzen. Je biedt niet zozeer op één van de huizen, maar de speler met hoogste bod aan het eind van een ronde krijgt het huis met het hoogste nummer. Met de klok mee mogen spelers een hoger bod uitbrengen of passen. Als je past krijg je het huis met de laagste waarde en krijg je de helft van je eventuele bod (afgerond naar boven) weer terug. Dit gaat net zo lang door tot iedereen gepast heeft. Je gaat door met deze biedrondes tot de stapel met huizen helemaal uitgeput is.

4sale03

De tweede helft van het spel worden de huizen weer verkocht. Dit gebeurt weer in rondes. Gelijk het aantal spelers worden er nu cheques neergelegd. Hiervan zijn er wederom een dertigtal. Ze variëren in waarde van € 2.000,- tot € 14.000,- en er zijn twee ongeldige cheques met een waarde van € 0,-. De spelers kiezen allemaal een huis uit hun in de eerste helft van het spel bij elkaar geschraapte portofolio en leggen deze gesloten op tafel. Vervolgens draaien de spelers de huizen om en de speler die het huis met het hoogste nummer inlevert krijgt de cheque met de hoogste waarde. Uiteraard krijgt de speler met het een-na-hoogste offer de cheque met de een-na-hoogste waarde, enzovoort. Wanneer het stapeltje cheques op zijn en daarmee geen enkele speler nog huizen in zijn of haar bezit heeft, worden de bedragen op de cheques en eventueel overgebleven muntjes bij elkaar opgeteld. De speler met het hoogste kapitaal wint.

For Sale is niet alleen simpel, het speelt ook bijzonder vlot. Er komt dan wel een stukje deductie bij kijken, heel veel opties zijn er niet. Door slim te bieden in beide ronden en bij te houden welke panden er reeds uit het spel zijn, kun je redelijk goed anticiperen wat er gaat gebeuren. Dit kost gelukkig amper tijd, want ik ben helaas redelijk ongeduldig en als ik ergens slecht tegen kan is dat wel wachten.

For Sale is een spel wat ik als niet anders dan een tussendoortje kan bestempelen. Tenminste, ik zie mezelf dit niet een hele avond spelen. Het liefste vertel ik je hoe inventief dit spel in elkaar zit. Dat wanneer je die ene optie kiest, je vervolgens dit en dat kan. Maar For Sale is daar simpelweg te simpel voor. Thematisch gezien is het ook niet echt een briljant spel. Als je de huizen vervangt door orka’s, dan heb je feitelijk hetzelfde spel. Niet dat handelen in orka’s normaal is, maar dat doet er even niet toe.

4sale01

De kwaliteit van de componenten is doorgaans prima. Ik zou mezelf niet meteen een groot liefhebber noemen, maar doosjes met magnetische sluitingen hebben een bepaalde charme en het werkt eigenlijk best goed. Het komt zelden voor dat de inhoud van ’t doosje door de war raakt tijdens een autorit naar een spellenavond. De kaarten zijn van uitstekende kwaliteit, al had ik liever een wat meer gangbaar formaat gehad, zodat ik ze eventueel kan voorzien van plastic sleeves mocht ik het idee krijgen dat ik het spel heel vaak zal gaan spelen. De kartonnen muntjes die zijn meegeleverd daarentegen vind ik vreselijk. Het zou me niets verbazen dat ik er na verloop tijd van tijd een stuk of wat kwijt ben ook. Pokerchips zijn gelukkig een prima alternatief.

For Sale is rechttoe rechtaan en vermakelijk voor even. Het speelt tot 6 spelers, dus dat is een dikke plus. Maar ik moet wel bekennen dat wanneer er exact zes spelers aan tafel zitten en we een half uurtje te vullen hebben, ik liever Codenames op tafel leg.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *