De Weekkaart 2016-31: Luke Skywalker (Star Wars: X-Wing)

Op een gegeven moment zijn de manieren waarop kaarten in bord- en kaartspellen worden gebruikt wel een beetje allemaal aan bod gekomen. Ik probeer dan nu ook gewoon wat meer aandacht te gaan schenken aan hoe informatie die op een kaart staat weergegeven functioneert in het spel zelf.

Eerder schreef ik al eens dat Star Wars: Rebellion me nieuwsgierig maakte naar Star Wars: X-Wing en met mijn gebrek aan zelfbedwang was het een kwestie van tijd dat ik mijn portemonnee daadwerkelijk opentrok. Inmiddels heb ik dan ook een aardig vlootje bij elkaar geschraapt.

swxw

In dit spel probeer je met een aantal ruimteschepen de ruimteschepen van je tegenstander te decimeren. Je hebt 100 punten ter besschikking om je eskader samen te bestellen. Luke Skywalker kost je 28 punten, zoals je rechtsonder kan zien. Links zie je nog veel meer getallen.

De oranje 8 is de pilot skill van de piloot in kwestie. Bewegen en aanvallen in dit miniaturenspel gaat op volgorde van dit getal. Hoe hoger het getal, hoe eerder je mag knallen. Bewegen werkt net andersom. De rode 3 vertelt je met hoeveel aanvalsdobbelstenen je mag gooien als je gaat knallen. De groene 2 is het aantal verdedigingsdobbelstenen dat je mag kwakken mocht iemand anders het op je voorzien hebben. De gele 3 is de sterkte van de romp van ’t schip. Na drie hits is je schip dus aan diggelen. Gelukkig heb je nog 2 extra bescherming in de vorm van je schild (het blauwe getal). Die termen vertalen in ’t Nederlands is niet mijn favoriete bezigheid trouwens. Daarom heb ik pilot skill zo gelaten.

Luke is in staat bij het gooien van een oogje (focus-resultaat) tijdens het verdedigen dit te veranderen in een ontwijking. Dit wil zeggen dat één van de positieve resultaten van een aanvalsworp van de tegenstander genegeerd kan worden.

Dat oogje is ook zichtbaar naast een raar kruisje. Na de bewegingsfase mag je een actie uitvoeren (mits je geen stress-token hebt ontvangen na een lastige manoeuvre of door toedoen van een tegenstander). De acties voor Luke zijn het verkrijgen van een focus-token, waarmee je hetzelfde kan als wat hierboven staat vermeld door dit stukje karton weer in te leveren, of je kan een target lock op een schip wat je op dat moment legitiem aan zou kunnen vallen krijgen. Met een target lock mag je dobbelstenen opnieuw gooien als het resultaat je niet aan staat.

En de drie icoontjes in de donkere balk onder op de kaart vertellen je wat voor soort upgrades je aan deze piloot mag hangen. Deze kosten doorgaans ook punten.

Best nog wel een lap tekst voor een enkele kaart en zelfs nu heb je vermoedelijk nog geen idee hoe dit spel nou werkt. Daar kom ik heel binnenkort dan ook gewoon nog op terug.

Overigens heb ik voor de sier het bijbehorende miniatuurtje er ook maar bij gelegd.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *