De Weekkaart 2016-32: Runaway Robots (Race for the Galaxy)

Vorige week gaf ik een voorbeeld van een kaart waarop aardig wat informatie staat afgebeeld. Hoewel een spel daardoor erg ontoegankelijk lijkt, valt het zodra je het spel speelt allemaal best wel mee. Er zijn echter ook spellen waarbij ik tijdens het spelen ervan persoonlijk wat meer moeite heb met het interpreteren van de kaarten. Zoals Race for the Galaxy.

rftg

Dit is op zich nog een redelijk eenvoudige kaart. Linksboven zie je dat het een planeet is doordat er een cirkeltje staat afgebeeld. Omdat het een rood cirkeltje is heb je hiervoor in ieder geval 1 (het afgebeelde getal) militaire kracht nodig om deze planeet te koloniseren. In het zeskantje ernaast kun je zien hoeveel punten deze planeet waard is aan het eind van het spel als je dat ook daadwerkelijk doet. Het moment dat je deze planeet koloniseert, produceert deze meteen een bruin goed. Dit is te zien aan de halo rond het cirkeltje.

Race for the Galaxy kent een vijftal fases en links op elke kaart kun je zien wat voor bonussen de kaart in kwestie oplevert tijdens de verschillende fases. Runaway Robots geeft je een bonus tijdens fase V: produceren. Je mag een extra kaart trekken als je op deze planeet produceert. Fase V vindt echter niet altijd plaats en dus moet je wel wat gaan plannen om van deze bonus te kunnen profiteren. Sterker nog, je zult zelf de actie produceren moeten kiezen, want als een andere speler deze fase activeert mag je alleen produceren op planeten waar geen halo op staat afgebeeld. Sowieso kun je pas gaan produceren op deze planeet als je het tijdens het koloniseren geproduceerde goed reeds hebt omgezet in kaarten en/of overwinningspunten.

Race for the Galaxy is dankzij deze iconografie (en zoals ik al tikte is dit nog een redelijk eenvoudig voorbeeld) niet het meest gebruiksvriendelijke spel. Je moet dit echt een paar gespeeld hebben voordat je met één oogopslag weet wat je aan alles hebt. Geeft niets, want het is best een aardig spel.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *