De Weekkaart 2016-33: Jonesy (Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game)

Iconografie is soms handig in spellen en soms volstaat tekst ook gewoon prima. En soms is de combinatie van beiden wel handig.

jonesy

Dit is Jonesy. Jonesy is een kat. Een kat uit de Alien-film. Je weet wel, die horrorfilm waar een monsterlijk wezen de bemanning van een ruimteschip het leven zuur maakt. In Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game is Jonesy een kaart die te vinden is in het objective-deck met de naam ‘No One Can Hear You Scream’. ‘No One Can Hear You Scream’ is onderdeel van een hive-deck en wel het tweede deel.

Dat was even een loze informatiedump. In dit spel is het de bedoeling een drietal objectives te voltooien. Iedere objective heeft een eigen minideck en deze worden afzonderlijk geschud en dan vervolgens samengevoegd in één hive-deck. Dit hive-deck bestaat veelal uit vervelende dingen die je om zeep proberen te helpen, maar in het geval van Jonesy is het eigenlijk wel een welkome aanvulling.

Dat was nog steeds een loze informatiedump. Je moet het zo zien: elke beurt wordt er één kaart uit het hive-deck blind neergelegd in ‘the complex’. Er zijn vijf plekken in ‘the complex’ en iedere nieuwe kaart die wordt geplaatst zorgt ervoor dat de overige kaarten opschuiven. Komt er een zesde kaart bij, dan wordt de eerste kaart uit ‘the complex’ verplaatst naar de combat zone’. Kaarten die in de ‘combat zone’ terecht komen worden omgedraaid zodat je te zien krijgt wat voor problemen te wachten staan. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om kaarten in ‘the complex’ zichtbaar te maken, maar daarover schrijf ik nog wel eens gezien dit maar De Weekkaart is.

Het gaat er in dit geval om dat wanneer een kaart zichtbaar wordt gemaakt de ‘reveal’ die op sommige kaarten vermeld staat wordt getriggerd. In dit geval mag Jonesy aan één van de spelers mag worden gegeven of je maakt het beestje af. Geen idee waarom je dat zou doen, want Jonesy is zowaar nuttig. Jonesy kan dan op zich niet helpen met het verslaan van de vijanden, hij kan wel een wond genezen en de speler die Jonesy speelt mag een nieuwe kaart trekken. Dat wonden genezen is bijzonder handig, gezien je in dit spel om zeep kan worden geholpen.

De twee icoontjes links bovenin kunnen ook handig uitkomen. Deze kunnen bepaalde bonussen op andere kaarten activeren.

De 1 in dat gele cirkeltje zegt weinig, maar kan betrekking hebben op weer andere kaarten. Normaliter staat dat getal voor het aantal ‘recruiting points’ je nodig bent om een kaart aan je eigen deck toe te voegen.

Zoals ik tikte, later meer over het hoe en het wat van dit kaartspel.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *