De Weekkaart 2016-35: Helios (Tiny Epic Galaxies)

Tiny Epic Galaxies doet haar naam deels eer aan. Klein is het doosje zeker, maar heel erg episch zou ik het niet willen noemen. Maar voor het formaat is het toch best een aardig ruimtespelletje. Sowieso eentje met genoeg symbolen om er een Weekkaart-berichtje aan te spenderen.

teg

Tiny Epic Galaxies win je door 21 of meer punten te scoren. Je scoort veelal punten door planeten te koloniseren. Je kwakt wat dobbelstenen en de uitkomst daarvan bepaalt welke acties je mag doen die beurt. Als je een ‘Move’ gooit, dan kun je een schip naar een planeet sturen. Als je bij een planeet aankomt, dan heb je twee mogelijkheden. Of je landt, of je gaat in een baan om ’t ding vliegen. Niet letterlijk eromheen natuurlijk, want het is maar een kaart. Nee, je plaatst je schip op het meest linkse veld. Wanneer dan je vervolgens een dobbelsteen gooit met het symbool wat je op het meest rechtse veld zichtbaar is (diplomacy), dan mag je je schip één veld opschuiven naar rechts. Op het moment dat je op dat meest rechtse veld eindigt, dan koloniseer je de planeet en mag je ‘m ergens bij jezelf neerleggen. ’t Ding levert twee punten op, wat rechtsonder op de kaart te zien.

Het symbool rechtsboven op de kaart wordt geactiveerd wanneer je hetzelfde symbool gooit met je dobbelstenen en levert je een soort van resource (culture) op wanneer je een schip op de planeet hebt of in een baan eromheen. Je krijgt ook nog een ander resource als je nog een schip in je eigen sterrenstelsel hebt, maar dat terzijde. Deze resources gebruik je om je galactische rijk up te graden.

Het laatste wat ik nog moet uitleggen is de tekst onderop. Deze kun je gebruiken wanneer je erop landt en wanneer je de planeet hebt gekoloniseerd is hier nog een dobbelsteenzijde voor. Erg handig om een ongewenste planeet van tafel te krijgen. Hoe dit thematisch moet worden opgevat is mij een raadsel verder.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *