Spiel 2016 vooruitblik

Oktober is een maand waar ik als bordspelliefhebber blij van word. Niet zozeer omdat de kans groter is dat mijn speeltafelgenoten dan waarschijnlijk minder vaak de neiging hebben om de buitenlucht op te zoeken, maar meer omdat er dan een megagrote spellenbeurs in het Duitse Essen plaatsvindt: Spiel. Tijdens dit door vele duizenden bezochte jaarlijks terugkerende festijn worden er honderden nieuwe spellen aan het publiek gepresenteerd. Als een ware fanaticus struin ik dan ook door alle beschikbaar lijstjes en bronnen van informatie om te kijken welke spellen er dit jaar uit gaan komen. Uiteraard met als uiteindelijk doel het opstellen van een boodschappenlijstje zodat ik op 13 t/m 16 oktober precies weet waar ik moet zijn. Hieronder een paar spellen die mijn aandacht trokken.

spiel

Codenames: Pictures

spiel1602Codenames, waar ik eerder al eens over schreef, won onlangs de prestieuze Spiel des Jahres en het nieuws dat er een versie zou komen waarbij je geen woorden maar afbeeldingen aan elkaar moet zien te breien maakte me meteen enthousiast. Het spel blijft met enige regelmaat op tafel komen en deze variant zal vermoedelijk met net zoveel enthousiasme ontvangen gaan worden. Het leuke is bovendien dat beide versies met elkaar te combineren zijn. De kans dat ik deze meeneem uit Duitsland is 100%, gezien ik ‘m al in voorbestelling heb staan. Er komt een Nederlandse versie aan, maar gezien afbeeldingen weinig taalafhankelijk zijn, ga ik daar niet op wachten.

Kanagawa

spiel1603Hoewel ik tegenwoordig nog maar weinig anime kijk, heb ik wel een bepaalde voorliefde voor  spellen met een Japans tintje. Kanagawa mag dan ook zeker niet ontbreken op mijn lijstje. Het spelmateriaal ziet er fantastisch uit en de aanwezigheid van de naam van Five Tribes-bedenker Bruno Cathala op de doos kan ook zeker geen kwaad. Qua spel verwacht ik eigenlijk niet echt een hoogvlieger, maar dat zal me zeker niet tegenhouden dit visueel sfeervolle spelletje aan mijn collectie toe te voegen. Het doet me een beetje denken aan het computerspel Okami qua stijl. Een computerspel waarvan ik op zich best een kaart- of bordspel zou willen zien.

Terraforming Mars

spiel1606Eens kijken. Een spel in de ruimte. En ook nog eens een redelijk pittig Eurospel. Ik ben verkocht. Sterker nog, dit is het spel wat bovenaan mijn lijstje staat. Uiteraard niet alleen door de combinatie van de twee bovengenoemde factoren. Nee, diverse recensies en video’s waarin het spel wordt uitgelegd maken me gewoon razend enthousiast. Mars is overigens een populaire bestemming. Via Kickstarter heb ik een deel van mijn zuurverdiende geld aan Martians: a Story of Civilization uitgeven en deze kan ik als alles meezit in Essen ophalen. Tevens werkt het Poolse Portal Games aan First Martians: Adventures on the Red Planet, een op het goed ontvangen Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island gebaseerd spel. Nog even en we krijgen een spel met door Cthulhu opgejaagde Vikingen op Mars.

Railroad Revolution

Ik hou wel van pittige spellen (ondanks dat ik er volgens mij nog niet echt over heb geschreven tot op heden) en voor treinspellen mag je altijd bij mij aankloppen. Nee, niet wakker maken, want ik hecht net wat meer waarde aan mijn slaap. Bij treinspellen doel ik trouwens niet op Ticket to Ride of Paris Connection, maar op spellen waarbij wat meer van je verwacht wordt. Age of Steam bijvoorbeeld. Het redelijk recente nieuws dat What’s Your Game? een treinspel zou gaan uitbrengen in Essen stemde me dan ook bijzonder vrolijk. In 2015 brachten ze Nippon uit op Spiel en van al mijn aankopen aldaar is dit spel denk ik wel mijn favoriet. Ik ben dan ook bijzonder benieuwd wat deze creatie van de makers van ZhanGuo met treintjes doet.

Sola Fide: the Reformation

spiel1605Twilight Struggle was lange tijd het hoogst genoteerde spel op BoardGameGeek en ik kan wel zien waarom. Dit redelijk pittige spel voor twee personen is spannend en intrigerend. De bedenkers hiervan brengen in Essen een nieuw spel aan de man en ik kan je alvast verklappen dat deze hoog op mijn verlanglijstje staat. Ja, ik weet dat ik het in de inleiding over een boodschappenlijstje, maar de kans is op zich best groot dat deze redelijk vlot is uitverkocht. In dit spel probeer je de Reformatie teweeg te brengen of juist te voorkomen. Volgend jaar is het 500 jaar geleden dat de Reformatie begon en dat verklaart denk ik ook wel waarom naast dit spel ook Luther: Das Spiel in Spiel te krijgen zal zijn.

The Arrival

spiel1601Martin Wallace is een bekende naam in de bordspelwereld. Niet iedereen is fan van het werk van deze man, maar dankzij Brass  staat hij bij mij op een lijstje met spellenbedenkers wiens creaties ik in de gaten hou. Dit spel is een heruitgave van het mij onbekende Mordred met een nieuw tintje. Het niet bepaald waarheidsgetrouwe historische thema spreekt me bijzonder aan en gecombineerd met de grote waarschijnlijkheid dat dit een wat zwaarder spel is, staat het buiten kijf dat ik hier eens goed naar zal kijken. Er zijn meer spellen van de heer Wallace te verkrijgen in Essen, maar deze heeft de meeste aantrekkingskracht op me.

(A Feast for) Odin

spiel1608Uwe Rosenberg is bekend van ondermeer Patchwork, Agricola en Caverna. (A Feast for) Odin is zijn nieuwste tot de rand met componenten gevulde doos. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat het Noorse thema van dit spel zal afdruipen. Dat zal me niet tegenhouden deze verzameling karton eens aan nadere studie te onderwerpen. Later dit jaar komt Odin in ’t Nederlands op de markt, dus de kans is op zich niet heel erg groot dat ik ‘m medio oktober meeneem uit Duitsland. Er zal tevens een ander spel van de hand van Rosenberg zijn opwachting maken en deze lijkt wat meer op Patchwork. Cottage Garden is echter voor meer spelers en naar verluidt wel degelijk een heel ander spel.

Niets nieuws onder de zon

spiel1607Behalve een sloot aan nieuwe spellen, kun je op Spiel ook prima op jacht naar spellen die al een tijdje uit zijn. Als ik toch een zak met geld meeneem, dan kan ik net zo hard wat doosjes oppikken die ik al langer op het oog heb. Through the Ages: a New Story of Civilization gaat bijvoorbeeld weer mee terug naar Nederland. Dit doorgaans bijzonder goed ontvangen kaartspel van de hand van de bedenker van Codenames staat al een tijdje op mijn verlanglijstje en gaat een gat in mijn verzameling opvullen. Ik heb dan wel Roll Through the Ages, het ontbeert me aan serieus spel waar je een beschaving moet gaan opbouwen.

spiel1604Lignum gaat ook in de kofferbak. Houthakken behoort niet bepaald tot bezigheden waar ik heel veel interesse in heb. Wat zwaardere spellen echter wel, dus in dit geval heb ik zeker weten oren naar houthakken. Helaas komen zwaardere spellen maar weinig aan bod tijdens spelavonden. Meestal duren ze aardig lang en er zijn nou eenmaal spelers die soms door de bomen het bos niet meer zien als er veel belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. Zo nu en dan heb ik zelf ook wel moeite om beslissingen te nemen, maar gezien ik zelf een beetje een hekel aan wachten heb, probeer ik wel zo snel mogelijk mijn keuzes te maken.

Uiteraard is mijn boodschappen- c.q. verlanglijstje een stuk langer dan de paar spellen die ik hierboven heb genoemd. Mijn complete lijst is hier te zien. Binnenkort wordt de uiteindelijk halindeling bekend gemaakt en kan ik beginnen met mijn persoonlijke routeplanner. Uiteraard zal ik na afloop mijn aankopen met jullie delen. En uitvogelen waar ik alles laat.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *