Après-Spiel 2016 deel 3c: Mijn aanwinsten III

In 2015 nam ik voor het eerst een kijkje op Spiel en dacht ik enigszins naïef dat ik aan één dagje wel genoeg had. Genoeg om een heleboel geld te verbrassen, dat wel, maar er is echt zoveel te zien. Zoveel te doen. Zoveel te spelen. Dit jaar ging ik iets beter voorbereid op pad en verspreid over drie dagen heb ik heel veel gezien, heel veel gedaan en eigenlijk niet eens zo gek veel gespeeld. Maar wederom heel veel geld gespendeerd. Kijk je wederom mee naar wat ik allemaal heb gekocht?

spiel16-3c-01
What’s Your Game? is één van mijn favoriete uitgevers en ik mis nog een paar spellen in mijn collectie. Signorie behoort daar sinds Spiel in ieder geval niet meer toe. Nu Zhanguo nog ergens zien op te pikken. Ik moet echter wel zeggen dat op een gegeven moment al hun spellen visueel een beetje een pot nat begint te worden. Het is duidelijk een beetje in dezelfde stijl ontworpen en ik zou het totaal niet erg vinden als ze wat meer zouden afwijken van hun eigen norm en een compleet andere weg zouden inslaan.

Zoals ik in deel 3a van mijn Après-Spiel al tikte miste ik nog een uitbreiding van Orléans. Na dag 2 in Essen was Invasion echter ook de mijne. Meer scenario’s. Meer gebouwen. Meer opties. Ik kan nu ook coöperatief aan de slag in dit normaliter competitieve spel en dat lijkt me eigenlijk best wel een bijzonder interessante variant. Er zitten ook wat solomogelijkheden in en daar zal ik zeker eens een keer naar kijken.

Nog een uitbreiding in de vorm van The Grizzled: At Your Orders. Dit spel speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog en dat was alles behalve een gezellige gebeurtenis voor de soldaten in de loopgraven. Dit coöperatieve kaartspel heeft dan ook niet bepaald een vrolijk thema, maar niet alles hoeft een glimlach teweeg te brengen.

spiel16-3c-02
Shogun ligt hier al enige tijd ongespeeld in de kast. In Essen lag echter de Big Box van dit spel met een prijskaartje dat (helaas zou ik bijna zeggen) vergelijkbaar was met het bedrag dat ik heb afgetikt voor het basisspel. Ik kon me dan ook niet bedwingen en deze grote doos moest hoe dan ook mee terug naar Nederland. Het basisspel zal ik te zijner tijd verpatsen of ruilen tegen een spel dat ik nog niet in mijn bezit heb.

Far Wast War 1592 is een waar visueel pareltje. Met stickers. Ik word eerlijk gezegd niet zo heel blij als je zelf het spelmateriaal op orde moet maken. Niet zozeer omdat het extra werk met zich meebrengt, maar meer omdat stickers er bij mij op één of andere manier nooit recht opkomen. Hoe goed ik mijn best ook doe, het ziet er doorgaans bijzonder slordig uit. Spellen met een Japans tintje blijven zo te zien mijn zwakte. Ik heb er echter wel goede hoop in dat ik dit een vermakelijk spel ga vinden.

spiel16-3c-03
Grand Bazaar praat ik later nog wel eens in detail over. Blijkbaar was ik in een gulle bui, want dit spel is eerlijk gezegd de aankoopprijs niet echt waard.

Coal Baron: the Great Card Game is weer eens een kaartspel dat op een wat beter bekend bordspel is gebaseerd. Tenminste, dat is wat ik heb horen zeggen, want ik heb het bordspel nog nooit onder ogen gehad. Ik wilde tikken dat ik nog geen spel had waar kolen een rol van betekenis spelen, maar dat is pertinent niet waar natuurlijk. Haspelknecht ligt ook bij mij in de kast en Nippon zonder kolen zou een heel ander spel opleveren. Het zou me trouwens niets verbazen als ik in 2017 nog wat spellen aanschaf waarin olie een belangrijke rol speelt.

spiel16-3c-04
Op dag 1 ging ik naar de kraam van de Duitse spelletjesonderdelenverkoper waar ik Lignum had besteld. Tot mijn grote spijt waren niet alle bestellingen mee gekomen vanuit hun hoofdkwartier. Geeft op zich niets, gezien ik er toch drie dagen zou zijn, maar wat nou als ik maar één dag aanwezig zou zijn geweest? Klagen over iets wat niet van toepassing is lijkt flauw, toch vind ik het redelijk onzorgvuldig van deze spellenboer. Sowieso was ik (wederom) niet blij toen ik dit houthakspel later voor een zachter prijsje zag liggen. Aan de andere kant, die versie had vast geen stickers voor de meeples.

Eagle-Gryphon Games was goed vertegenwoordigd in Essen. Behoudens spellenbedenker Vital Lacerda die bij hun kraam zijn nieuwste creaties aan het uitleggen was, lagen er meer dan genoeg nieuwe spellen om mee te nemen. En ook oude. Ik heb een tijdje staan twijfelen over een grote doos waarop de titel Railways of the World prijkt, maar ik heb me gelukkig in bedwang kunnen houden. Ik kan ten slotte niet alle grote treinspellen kopen. Dus dan maar gewoon Railways of the World: the Card Game.

Half serieus opperde ik tegen mijn reisgenoot dat wanneer hij Jórvik zou kopen, ik Rhodes zou halen. Gezien de doos daadwerkelijk mee terug naar Nederland is gekomen, kan ik alleen maar concluderen dat ik moet ophouden met het doen van beloftes. Dit spel van Nederlandse bodem lijkt me overigens verder een prima spel. Of het genoeg te bieden heeft ten opzichte van soortgelijke spellen in mijn collectie moet echter nog maar blijken.

spiel16-3c-05
Pandemic the Cure is een dobbelvariant op het door mijn geliefde Pandemic. Experimental Meds is de eerste uitbreiding die is verschenen en voegt weer een grote lading dobbelstenen en varianten toe. Ik wil absoluut niet negatief overkomen, maar ik moet hierbij wel zeggen dat het bedrag wat voor deze uitbreiding moest worden neergelegd volgens mij niet echt in verhouding staat tot de inhoud van de doos. Ik weet dat afwijkende dobbelstenen niet goedkoop zijn, maar deze doos is veelal gevuld met lucht. De inhoud ervan past echt met gemak in de doos van het basisspel. Totaal onnodig en helaas komt dit veel te vaak voor in spellenland.

Waarom Cosmic Pioneers een aanwinst is, is een beetje een vreemd verhaal. De uitgever van dit spel, Vesuvius Media, had op een eerder project van hun hand aardig wat kritiek gekregen op het spelregelboek. Het betrof Centauri Saga, een spel dat via Kickstarter het levenslicht zag en mij toentertijd wel wat leek. In Essen waren de nieuwe regels af te halen en zodoende stond ik op een gegeven moment bij hun kraam om hiernaar te vragen. Eén van de ontwerpers kwam op me af en ik weet niet meer helemaal hoe het ging, maar ik kreeg Cosmic Pioneers als promo in de tas gedrukt. Gratis spellen ben ik natuurlijk altijd voor in en naar ’t schijnt zijn bepaalde miniaturen in Cosmic Pioneers overblijfselen van niet gehaalde stretch goals van Centauri Saga. Ik heb geen idee of ik dit spel ooit zou hebben aangeschaft (waarschijnlijk niet), maar ik wil ‘m toch wel een keer spelen. Alleen is het alleen maar om deze gulle ontwerper een hart onder de riem te steken. Of het er ooit van komt is echter nog maar de vraag.

spiel16-3c-06
Het leuke aan een beurs als Spiel is dat je her en der leuke dingetjes en promo’s kan vinden. Hier zie je er een paar.

spiel16-3c-07
Het leuke aan een beurs als Spiel is dat je her en der leuke dingetjes en promo’s kan vinden. Hier zie je er nog een paar. De Brettspiel Adventskalendar 2016 is een doos vol promo’s van allerlei spellen. Een niet gering aantal kan ik zelf wel gebruiken en de rest zal ik in de verkoop zetten. Eén ervan heb ik in ieder geval geruild tegen de Codenames-promo’s die ook op de foto staan afgebeeld. Flitting Bad Wolf is een compleet spel wat ik kreeg bij de aanschaf van een ander spel. Vermoedelijk stelt het niet zo gek veel voor. Het doosje met de titel Puerto Rico is een pc-spel wat door het eerder genoemde Eagle-Gryphon Games werd weggeven. Kijken we dus niet in bek verder.

Dat was het voor dit jaar. Essen, tot 2017! Ik ga alvast sparen. En in de tussentijd daadwerkelijk over spellen bloggen.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *