De Weekkaart 2017-01: Serra Angel (Magic: the Gathering)

In het kaartspel Magic: the Gathering zitten een aantal mechanismen waar ik een aardige lap tekst over zou kunnen tikken. Maar zo langzamerhand heb je vast wel door dat ik liever lui dan moe ben, dus ik ga gewoon een kort stukje tikken over één van de basismechanismen van het spel: tappen.

Dit is de kaart die ik in week 1 van 2016 in deze rubriek gebruikte. Zie je dat rare pijlsymbooltje naast de omcirkelde 2 in de tekst van de kaart? Dat is het tap-symbool. Tappen is eigenlijk niets anders dan een kaart 90 graden naar rechts draaien. Daarmee laat je zien dat een kaart gebruikt is. Je kunt ‘m pas weer gebruiken als deze weer ge-untapt is. Normaliter gebeurt dat aan het begin van je beurt.

Normaliter, want er zijn ook kaarten zoals Stasis. Stasis zorgt ervoor dat spelers geen untap-fase hebben aan het begin van een beurt. Een strategie die je aardig kan misbruiken met de juiste combinatie van kaarten.

Zoals bijvoorbeeld Serra Angel. Serra Angel heeft namelijk Vigilance. Om je tegenstander aan te vallen met je opgeroepen wezens moet je ze namelijk tappen. Als Stasis op tafel ligt denk je er nog wel een paar keer over na om aan te vallen, want het kan nog wel eens een tijdje duren voordat je een wezen weer kan gebruiken. Niet alleen gebruiken om aan te vallen, maar ook om mee te verdedigen. Een wezen dat getapt is kan namelijk ook niet verdedigen. Serra Angel tapt echter niet als ze aanvalt, dus je kan iedere beurt aanvallen met Serra Angel terwijl Stasis irritant aanwezig is. Uiteraard kun je zelf nu ook wel de conclusie trekken dat je met Serra Angel aan kan vallen en in de beurt van je tegenstander(s) kan verdedigen. Best handig.

Om maar even te laten zien dat Magic: the Gathering door de jaren heen grafisch een redelijke transformatie heeft ondergaan, bovenstaand de versie van Serra Angel uit 1995 zoals ik haar toentertijd gewend was om tegen te komen in mijn witte decks.

Ik zou nog veel meer tekst kan wijden aan tappen. Volgend jaar misschien.

Als je wilt zien hoe tappen in actie (zo ongeveer) eruit ziet: hier speel ik een potje Magic: the Gathering tegen een computergestuurde tegenstander. Dit ooit door Microprose uitgebrachte spel heeft een beetje lak aan bepaalde spelregels, dus ik speel met veel meer exemplaren van bepaalde kaarten dan normaliter mag.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *