De Weekkaart 2017-08: Upgrade (Colony)

Vorig jaar was Machi Koro het slachtoffer in De Weekkkaart. Dit spel heeft twee uitbreidingen en ik geef in het tweede jaar van deze rubriek de voorkeur aan, juist, kaarten uit uitbreidingen. Machi Koro heb ik echter verkocht. Eens in de zoveel tijd ga ik door mijn collectie en neem ik afscheid van spellen die andere spelers in mijn groep(en) ook hebben of gewoon van spellen die ik de moeite achteraf toch niet helemaal waard vind.

Dus voor deze editie van De Weekkaart moest ik op zoek naar een ander spel. Uiteraard een spel waar je bij voorkeur kaarten koopt en dobbelstenen gebruikt worden om alles op gang te helpen. Ik kwam uit bij het in 2016 verschenen Colony van Ted Alspach. In Colony activeren dobbelstenen niet zozeer gebouwen, maar gebruik je dobbelstenen als grondstoffen. In een perfect wereld zouden deze dobbelstenen afbeeldingen/icoontjes van deze grondstoffen tonen, maar helaas staat hier gewoon 1 t/m 6 op en moet je in de spelregels even opzoeken waar alle waarden voor staan. Niet dat het er toe doet, maar het zou net wat meer thema meegeven aan het geheel.

Een voorbeeld van hoe het spel werkt zie je hierboven. De Fiber Mill in het midden kost je twee zessen en twee tweeën om te kopen. Elke ronde kun je een instabiele 5 aan je voorraad dobbelstenen toevoegen en het gebouw levert je 1 punt op. Dat de 5 instabiel is kun je zien aan de kleur van de dobbelsteen achter het plusteken. Deze is wat grijzig. Op de Fiber Mill 2.0 is deze wit. Hoe krijg je een Fiber Mill 2.0? Door een 1, een 2, een 3 en een 4 te spenderen aan een upgradeactie. Je draait  de eerder gekocht Fiber Mill gewoon om en nu kun je elke beurt een stabiele 5 krijgen en de Fiber Mill is nu 2 punten waard. Deze punten worden afgebeeld door de halve cirkels onderaan de kaart.

En wat is het verschil tussen instabiel en stabiel? Een instabiele grondstof raak je aan het eind van je beurt kwijt en een stabiele mag je bewaren in je pakhuis.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *