De Weekkaart 2017-15: Minotaur (Santorini)

Het vorig jaar in een nieuw jasje verschenen Santorini is een abstract spel voor twee personen waarbij je één van je twee poppetjes op de derde verdieping van een gebouw probeert te manoeuvreren. Dit visueel bepaalde niet onaantrekkelijke spel schijnt ook met drie en vier spelers gespeeld te kunnen worden, maar daar is het niet echt voor ontworpen.

Tijdens een beurt doe je twee dingen. Je beweegt een poppetje over het bord en je plaatst een deel van een gebouw. Er zijn uiteraard bepaalde voorwaarden. Je mag bijvoorbeeld een poppetje niet meer dan één verdieping omhoog verplaatsen en je mag geen plek innemen waar al een ander stuk plastic in de vorm van een persoon staat. Bouwen doe je op een plek naast het poppetje dat je verplaatst hebt. Je mag dan ongeacht de hoogte van het bouwsel een laag toevoegen. Klinkt redelijk simpel, maar schijn bedriegt. Een gebouw is “af te sluiten” door een koepel op de derde verdieping te bouwen. Daar bovenop springen is onmogelijk. Een tactisch steekspel dus.

Het spel gebruikt in de basisversie geen kaarten en dat is toch echt een vereiste om in De Weekkaart voor te komen. Gelukkig maar dat er stukken papier in de doos zijn te vinden. Om het hele spel wat meer luister bij te zetten, kun je er namelijk voor kiezen om hulp van boven in te roepen. Deze komen in de vorm van God Powers-kaarten. Deze “goden” geven iedere speler een unieke vaardigheid die het spel een stuk interessanter maken. Het voegt een dimensie aan het spel toe. Een dimensie dat na een aantal keer het basisspel te hebben gespeeld een welkome afwisseling biedt. Bovenstaand zo’n goddelijke kaart, Minotaur. Minotaur stelt een speler in staat een poppetje de plek van een poppetje te laten innemen, mits ’t slachtoffer naar een lege aangrenzende plek kan worden gedrukt.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *