De Weekkaart 2017-18: Porta Nigra

Afgelopen zomervakantie was ik van plan wat minder lui te zijn dan normaal en een paar daagjes naar Duitsland te trekken. Het is er uiteraard niet van gekomen, maar een bezoekje aan de stad Trier staat nog altijd op mijn verlanglijst. De enige reden is de aanwezigheid van wat Romeinse overblijfselen. Waaronder de Porta Nigra. En Porta Nigra is de naam van het spel dat deze week het slachtoffer in De Weekkaart is.

In dit visueel niet onaardige spel, help je mee met het bouwen van een viertal gebouwen. Niet geheel verrassend is de Porta Nigra er daar eentje van. Wat je doet is per beurt een aantal acties uitvoeren en je bouwmeester (ik noem hem voor het gemak even Bob) vervult daar doorgaans de belangrijkste rol in. Bob huppelt op zijn paardje de stad door om stenen te kopen. Nog best lastig, want er is sprake van eenrichtingsverkeer en bewegen kost knaken. Maar Bob moet wel, want ondanks dat alle stenen er grijs uitzien, hebben ze wel degelijk een kleur. En per kwadrant in de stad (lees: het bord) zijn er maar twee kleuren beschikbaar. En wil je ergens bouwen, dan moet Bob ook aanwezig zijn. En om te kunnen bouwen op bepaalde plekken moet je de juiste kleuren steen hebben.

De acties die je kan uitvoeren staan afgebeeld op, jawel, kaarten. Iedere speler heeft zijn eigen stapeltje met die papieren dingen. Op bovenstaand voorbeeld zie je een viertal acties waar je uit kan kiezen en je mag er drie uitvoeren. Dat je er drie mag doen kun je onderaan de kaart zien aan het aantal fakkels. Op het bovenste deel zie je ook een fakkel en dat betekent dat je een fakkel-token mag pakken. Met zo’n token kun je tijdens een latere beurt een extra actie op een kaart uitvoeren. Altijd handig. Je kunt echter ook een scroll-token pakken. Met die tokens kun je bonuskaarten en andere leuke dingen kopen. De tweede bovenste acties zijn echter ook verrekte handig. Je kunt Bob namelijk op pad sturen om een stukje van een gebouw neer te ploffen. Punten en eeuwige roem liggen vervolgens voor het oprapen.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *