De Weekkaart 2017-19: De Lampionnen van Lanzhou

Een ideale spellenavond is voor mij een avond waarbij er een redelijk pittig spel wordt gespeeld om daarna nog even wat lichter werk de revue te laten passeren. In die laatste categorie valt onder andere De Lampionnen van Lanzhou. Een tegellegspel dat in ’t Engelssprekend deel van de wereld als Lanterns is uitgeven.

Het is echt oersimpel. Je hebt een paar tegeltjes in je handen. Daarvan kies je er eentje en legt die aan bij een reeds op tafel bivakkerende tegel. Er zijn hier verder eigenlijk geen regels. Kleuren hoeven niet aan te sluiten en een afbeelding op één der tegels legt ook geen beperking op. Als het nieuwe tegeltje maar zijdelings aansluit.

Als je wel een kleur aansluit, dan heb je er echter profijt van. Normaliter krijg jij namelijk een lampionkaart in dezelfde kleur als de zijde dat naar je toe wijst. Sluiten de kleuren aan, dan krijg je er ook eentje in die kleur. Dus je kunt in dat voorbeeld in de bovenste afbeelding een paarse kaart extra krijgen als ‘m aansluit op de tegeltje met die panda erop. Je krijgt echter ook een gunstfiche omdat je een passende kleur aansluit bij die panda. Tegeltjes met dergelijke afbeeldingen (behalve dan de tegel met het bootje, want dat is de starttegel) zijn verrekte handig. Met twee gunstfiches kun je namelijk een lampionkaart omruilen met een andere lampionkaart. Je moet er alleen wel even goed rekening mee houden dat wanneer je een tegeltje aansluit, ook je tegenstanders een lampionkaart in de kleur die naar hen wijst krijgen.

De reden dat dit ruilen erg handig is, is omdat je in dit spel punten scoort met bepaalde combinaties. Er zijn hier drie varianten in, die bovenstaand te zien zijn. Van links naar rechts: zeven lampionkaarten met een verschillende kleur, vier van één kleur, en drie maal twee paar van verschillende kleuren. Je wilt doorgaans zo snel mogelijk deze kaarten zien te pakken zien te krijgen, want ze lopen af in waarde. Winnen doe je uiteraard door zoveel mogelijk punten te vergaren.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *