Tutto

Tijdens het Spellenspektakel 2015 liep ik ergens bij een stand een lichtelijk ingedeukte doos van Axis & Allies: Pacific 1940 Second Edition tegen het lijf. Het prijskaartje was voor de verandering eens wat ik als schappelijk zou omschrijven. Hoewel ik zo mijn twijfels heb of ik dit spel ooit op tafel ga krijgen, kon ik de weerleiding dan ook niet weerstaan. Bij het afrekenen mocht ik bovendien nog eens gratis een klein spelletje uitkiezen als extraatje. Ik had echter werkelijk geen idee wat voor vlees men in de kuip had, dus ik koos maar gewoon blind voor een klein doosje met de vreselijke titel Tutto. Wat blijkt? Dat vreselijk dekt de lading wel zo ongeveer.

tutto01

Ik heb werkelijk helemaal niets tegen simpele spelletjes die je zonder een wirwar aan regels kunt spelen, maar Tutto is echt ontiegelijk suf. Het enige wat je doet is wat dobbelstenen gooien en kiezen of je doorgaat met gooien of niet. Er zijn dan nog wel wat kaarten die bonussen kunnen opleveren of op een andere manier het spel beïnvloeden, de geluksfactor in dit spel is veel te hoog voor mij om er ook maar iets van plezier aan te beleven. Je zou bijna denken dat dobbelspellen gewoonweg niet aan me besteed zijn. Over de jaren heen ben ik niettemin vaak zat wakker geworden met een behoorlijke kater waar dobbelspelen mede debet aan waren. Bovendien zijn er nog genoeg voorbeelden van dobbelspellen waar ik me niet aan erger. Die spellen hebben dan ook iets van een thema en dat ontbeert het bij Tutto volledig aan.

tutto02

In dit in de basis vlotte spel begin je een beurt met het trekken van een kaart. Deze kan bonuspunten opleveren op diverse manieren of in het slechtste geval je beurt meteen beëindigen. Vervolgens, mits je beurt niet om zeep was geholpen, gooi je met zes dobbelstenen. Als je drie enen gooit, kan dat je 1.000 punten opleveren. Drie tweeën, drieën, vieren, vijven of zessen leveren ook punten op, alleen een stuk minder. Een enkele één of vijf levert ook punten op. Is dat het? Welnee. Als je één van bovenstaande worpen hebt gegooid, heb je de optie deze dobbelstenen opzij te leggen en door te gooien. Het is dan echter wel de bedoeling dat je met de volgende worp(en) wederom drie keer dezelfde ogen gooit of een één of een vijf. Zo niet, dan is je beurt voorbij en verlies je alle punten die je bij elkaar had gesprokkeld. Uiteraard kun je je afvragen waarom je dan eigenlijk door zou gooien en daarvoor wijs ik naar die kaarten met bonuspunten. De enige manier waarop je de daarop vermelde bonus krijgt is als je met alle zes dobbelstenen hebt weten te scoren: een Tutto.

tutto03

De kaarten maken het spel wel wat interessanter omdat het een bepaald risico met zich mee brengt, maar ik zou glashard liegen als ik zou zeggen dat ik het spel met ook maar enig plezier speel. Sterker nog, de kans is redelijk groot dat ik het simpelweg nooit meer ga spelen. Een gegeven paard mag je echter nooit in de bek kijken, dus ik sluit met een positieve noot: de meegeleverde dobbelstenen zijn best fraai.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *