De Weekkaart 2017-31: Paperback

Woordspelletjes als Scrabble en Boggle komen weinig op tafel tijdens spelavonden en ik kan niet echt zeggen dat ik dit jammer vind. Er zijn echter ook woordspellen die wat meer spelelementen bevatten dan die twee toch wel redelijk bekende titels en wellicht wel in aanmerking komen om zo nu en dan eens gespeeld te worden. Zoals Paperback.

In dit spel begin je met een deck met tien kaarten. Je schudt deze en trekt er vijf. Op sommige kaarten staan letters afgebeeld en op andere kaarten is een illustratie te aanschouwen. Kaarten met een illustratie tellen als joker en kunnen voor een letter naar keuze worden gebruikt.

Het is de bedoeling dat je met de kaarten in je hand een woord maakt. Ik maak hier bijvoorbeeld “later” van. Hiervoor krijg ik geen punten, maar geld. De hoeveelheid die ik krijg staat linksboven op de kaarten vermeld. De jokers leveren niets op. Voor dit woord krijg ik dus 3 geld. Niet letterlijk, maar figuurlijk.

Met dat geld kan ik namelijk nieuwe kaarten kopen. Linksonder is het aankoopbedrag te zien. Je spendeert je virtuele geld, legt de gekochte kaarten samen met de tijdens deze beurt gespeelde kaarten in je aflegstapel en trekt een nieuwe hand. Als je deck leeg is, schud je je aflegstapel en heb je weer een vers deck. Nu met nieuwe kaarten dus.

Sommige kaarten hebben een extraatje als je ze speelt. Deze kaarten zegt namelijk dat je drie extra kaarten mag trekken tijdens je volgende beurt. Dat is handig, want dan heb je meer keuze en je kunt wellicht langere woorden creƫren.

Er zijn ook kaarten waarmee je een tegenstander kan irriteren, maar om heel eerlijk te zijn ben ik daar absoluut geen fan van.

Langere woorden zijn trouwens welkom. Als je als eerste een woord bestaande uit 7 letters weet te maken, dan krijg je de kaart die hier zichtbaar is. Daaronder liggen nog meer kaarten, maar die kun je pas te pakken krijgen als je een woord met 8, 9, of 10 letters weet te maken. Zolang de kaart hier nog ligt, maar iedereen deze kaarten gebruiken alsof je deze in je hand hebt. Handig.

Het spel win je door zoveel mogelijk punten te scoren en deze punten staan ondermeer op de common cards waarover ik in de alinea hierboven wat vertelde, maar ook de kaarten uit deze stapels. Dit zijn allemaal jokers, maar ze leveren ook punten. De prijs die je daarvoor moet betalen is echter niet mis. Het spel is afgelopen als twee van de vier stapels hier leeg zijn.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *