De Weekkaart 2017-32: Memoir ’44

Voor mij is het nu vakantietijd. Normaliter doe ik dan eigenlijk drie weken helemaal niets. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om eens wat musea te bezoeken. Musea met tanks, vliegtuigen, oorlogsschepen en ander wapentuig. Oorlog fascineert me. Al hoop ik uiteraard wel zelf nooit deel uit te maken van oorlog.

Liever speel ik dan Memoir ’44. Een op de Tweede Wereldoorlog gebaseerd spel met plastic miniaturen waarbij één speler de kant van de Asmogendheden kiest en een ander de kant van de Geallieerden. Het doel is om een van te voren bepaald aantal medailles te halen. Medailles kun je verdienen door bepaalde doelen te halen of door het om zeep helpen van een eenheid van de tegenstander. De hoeveelheid mankrachten (en tanks en artillerie) is afhankelijk van het gekozen scenario. En de keuze hierin is niet gering.

Het tweezijdige bord (de achterkant toont o.a. een strand en zee) is opgedeeld in drie delen en door middel van een zooitje tegels kun je specifieke situaties nabootsen. Het bord is op deze afbeelding ingericht voor het eerste scenario: Pegasus Bridge. Dit scenario bootst Operation Deadstick na.

Kaarten in dit spel worden ondermeer gebruikt om de invloeden van de verschillende terreintypes uit te leggen zonder dat je daarvoor de spelregels hoeft in te duiken.

Voor het spelen van het spel zelf worden echter ook kaarten gebruikt. De eenheden doen namelijk niets zonder een opdracht te hebben gekregen en deze komen op stukjes papier. Met deze kaart kun je bijvoorbeeld drie eenheden op de linkerflank een opdracht geven. Een opdracht is bewegen en/of aanvallen. Ik ga hier niet op de details in, maar opdrachten moet je slim zien te gebruiken, want het terrein werkt niet altijd in je voordeel.

Er zitten ook speciale kaarten in het deck. Met deze kaart mag je bijvoorbeeld vier willekeurige eenheden een opdracht geven, onafhankelijk van de locatie op het bord.

Bombarderen kan echter ook een optie zijn. De Geallieerden zijn blijkbaar beter dan de Asmogendheden in bombarderen, want zij krijgen meer dobbelstenen om mee te gooien bij het spelen van deze kaart.

Dobbelstenen? Dobbelstenen. Gevechten worden uitgevoerd met dobbelstenen. Afhankelijk van het soort eenheden, de afstand, terrein en eventuele obstructies gooi je een aantal dobbelstenen. Als je infanterie aanvalt, wil je infanterie of een handgranaat als uitkomst. Val je tanks aan, dan wil je een tank of een handgranaat zien. Een vlag dwingt een tegenstander om terug te trekken en dat kan op specifieke moment een hele interessante uitkomst zijn.

Terugtrekken moet namelijk altijd richting je eigen uiteinde van het bord. Kun je niet terugtrekken, dan verlies je per vlag een lid van de aangevallen eenheid. En terugtrekken kan niet door andere eenheden heen. Als de voorste eenheid hier zou worden aangevallen en zijn twee vlaggen zichtbaar, dan wordt deze eenheid gehalveerd. Een spelmechanisme waar je goed rekening mee dient te houden.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *