De Weekkaart 2017-34: The Colonists

The Colonists is een spel dat lang kan duren. Maar ook kort. Het spel is namelijk opgedeeld in vier era’s en je kunt er zelf voor kiezen hoeveel je er speelt. Sterker nog, je kunt zelfs kiezen om bijvoorbeeld de eerste twee era’s over te slaan en alleen de laatste twee te spelen.

Wat echter wel gelijk blijft is dat er per era vijf jaren zijn en iedere speler per jaar twee beurten heeft. Tijdens een beurt kun je drie acties uitvoeren. Wat er dus op neer komt dat je per era dertig acties hebt. Een heel lastige rekensom is dit niet, maar in dit spel is het kunnen tellen en rekenen een pre.

Dit is een kaart dat laat zien welke acties er tijdens een bepaald jaar mogelijk zijn op een markttegel. Voor het gemak heb ik er ook maar even eentje naast gelegd. Iedere kaart biedt drie opties. In dit geval kun je eten en hout verkopen voor wat geld. Geld staat gelijk aan punten in dit spel en in tegenstelling tot een hele zooi andere spellen hoef je in The Colonists geen geld te spenderen. Je kunt ook twee klei verkrijgen. Klei is een grondstof dat je nodig zult hebben om gebouwen te bouwen of om bakstenen te maken. En bakstenen heb je weer nodig voor andere gebouwen. Wat je ook kan doen is één exemplaar van een Storage Shed bouwen voor de prijs van één stuk gereedschap en twee hout. Zo’n Storage Shed is erg handig, want hierin kun je grondstoffen opslaan en het hele spel draait zo’n beetje om het zo efficiënt mogelijk benutten van de beperkte ruimte dat je hebt voor het opslaan ervan.

Acties voor je uit op het bord. Het bord bestaat in den beginne uit een zooitje tegeltjes en een tweetal markten. Je hebt een pion die je over het bord kan bewegen. Je kunt normaliter alleen maar naar een aangrenzend tegeltje bewegen of naar een markt springen. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op. Bepaalde gebouwen of diplomatieke relaties aangaan met bepaalde koloniën bieden hiervoor wat mogelijkheden. Ik ga niet elk tegeltje bij langs, want dat is me net wat teveel werk. Rechts van mijn maagdelijk witte pion liggen twee tegeltjes waar je hout kan halen. Daarboven kun je het hout laten zagen tot planken. Op de tegeltjes in de kolom rechts daarvan kun je van alles bouwen door de op het tegeltje vermelde grondstoffen in te leveren vanuit je opslagruimte.

In de linkerbovenhoek zijn twee tegeltjes te vinden die van belang zijn voor het verkrijgen en spelen van kaarten. Bij de Librarian kun je één geld krijgen en mag je twee kaarten trekken. Bij de Developer kun je een kaart spelen en twee stuks gereedschap krijgen.

Dit zijn twee voorbeelden van dat soort kaarten. De linkse levert je eenmalig drie klei op als je ‘m speelt. De rechtse moet je drie klei voor betalen, maar hiermee zorg je ervoor dat iedere keer wanneer je ergens op het bord klei haalt, je er eentje meer krijgt. Bovendien is de rechter kaart ook nog eens een punt waard aan het einde van het spel.

Een niet onbelangrijk deel van het spel vindt plaats op je eigen tableau. Hierboven tikte ik al wat over gebouwen en grondstoffen krijgen en deze moet je wel kwijt kunnen op je tableau. Links kun je wat gebouwen plaatsen. Je begint met twee boerderijen en twee groene houten poppetjes. Die poppetjes heb je nodig om andere gebouwen weer te activeren. Rechts kun je ook drie gebouwen kwijt, maar behoudens dat het alternatief in de spelregels staat zullen denk ik weinig mensen hier iets anders bouwen dan opslagruimte. Bijvoorbeeld de Storage Shed die ik hierboven al noemde.

In het begin kun je namelijk nog maar drie grondstoffen kwijt in je lopende voorraad. Onderop je tableau is nog plek voor een extra goed, maar deze kun je niet rechtstreeks spenderen. In het begin deert het niet zo, maar op een gegeven moment moet je echt gaan puzzelen hoeveel grondstoffen je voor bepaalde acties nodig hebt en welke acties je moet uitvoeren om deze grondstoffen überhaupt te krijgen. Het is hierbij redelijk van belang hoe de tegeltjes op tafel terecht komen, want je moet de actie op een bepaalde tegel uitvoeren als je erop terecht komt. Soms nog best wel lastig.

Want op een gegeven moment ziet het bord er wellicht zo uit.

En je tableau misschien wel zo.

En nog later in het spel kan dit zomaar het bord zijn.

En je tableau wordt gewoon wat kleurrijker.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *