De Weekkaart 2017-35: Coal Baron: the Great Card Game

In Coal Baron: the Great Card Game (Glück Auf: Das große Kartenspiel) worden kaarten gebruikt. Je zou het niet verwachten, maar toch is het zo.

Op tafel liggen een aantal stapels kaarten en linksonder een rijtje van vijf actiekaarten. Als je een werker plaatst bij een stapel mag je de bovenste kaart pakken en bij de actiekaarten mag je de bijbehorende actie uitvoeren.

Werkers komen ook in de vorm van kaarten. Deze kaarten hebben een bepaalde waarde en het is de bedoeling dat de werker dat wordt geplaatst in waarde één hoger is dan een eerder geplaatste werker. De eerste heeft dus doorgaans waarde 1. Bij één van de actiekaarten moet de eerste echter waarde 2 hebben.

Als de rode speler nu de bovenste kaart van diezelfde stapel wil hebben moet hij dus een werker met waarde 2 neerleggen. Dit mag met een enkele werker met het getal 2 daarop of twee werkers met het getal 1.

De volgende speler die van dat stapeltje de bovenste kaart wil moet een werker of meerdere werkers met waarde 3 neerleggen.

De volgende speler iets met waarde 4, logischerwijs. Dat hoeft overigens geen eens een andere speler te zijn dan de speler die als laatste een werker hierbij heeft geplaatst.

Om te laten zien wat je met de kaarten van de stapels op tafel moet laat ik even een persoonlijk tableau zien.

Karretjes met kolen die je van een stapel pakt, komen in eerste instantie aan de linkerkant van je tableau terecht. De volgorde is hier van belang. Je werkt hier van rechts naar links.

De kolen met uiteindelijk vervoerd gaan worden en daarvoor heb je ondermeer treinstellen nodig. Deze komen rechts van je tableau. Er staan bepaalde symbolen op je tableau afgebeeld en de treinstellen hebben deze ook. Zoals je waarschijnlijk al kan raden moeten de symbolen op deze treinstellen overeenkomen met de symbolen op het tableau. Er zijn hier drie rijen mogelijk in totaal. En als je weer even naar boven scrollt, dan zie je dat die symbolen ook op de karretjes met kolen terugkomen. Weinig verrassend is het de bedoeling dat die kolen in een treinstel terecht komen waar hetzelfde symbool opstaat.

Om die karretjes überhaupt in je treinstellen te krijgen moet je gebruik maken van de actiekaarten. Deze twee geven je een bepaald aantal “stappen” om karretjes te verplaatsen. De eerste is één of twee stappen, de tweede is twee of drie stappen. Je hebt per karretje één stap nodig. Dus om een kaart met twee karretjes in een treinstel te krijgen heb je twee stappen nodig. Het is gelukkig geen hogere wiskunde.

Het eindresultaat van vier stappen zetten.

Om de gevulde treinstellen te laten vertrekken heb je een locomotief nodig. Ook deze liggen op een stapel in het midden. Er is een actiekaart om een trein te laten vertrekken naar een eindbestemming, maar deze heb ik uiteraard niet op de foto gezet. Locomotieven komen trouwens in meerdere kleuren en wanneer je meerdere locomotieven met dezelfde kleur hebt — je kunt dus aan meerdere transporten tegelijk werken — kun je deze met één enkele actie laten tuffen.

Treinen hebben echter een bestemming nodig en deze komen in de vorm van orderkaarten. Hierop staat een puntenaantal vermeld, het minimale aantal karretjes met kolen dat bezorgd moet worden en de bestemming.

Een bestemming zegt op zich weinig, maar je kunt extra punten scoren als je een aandeel hebt met dezelfde bestemming erop.

Er zitten nog een tweetal andere soorten kaarten in dit spel, maar voor nu is dit denk ik wel even genoeg om een idee te krijgen hoe dit spel werkt.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *