Deal-a-Dart

Zo rond de jaarwisseling heb ik als vanouds weer aardig wat uurtjes voor mijn televisiescherm doorgebracht terwijl een select gezelschap mannen om de beurt wat pijltjes naar een rond bord pleurden. Darten is niet echt een activiteit dat ik als enerverend zou beschrijven, maar een lekkere spannende pot op televisie terwijl ik wat dozen met oude verzamelkaartspellen op orde probeer te brengen is wat mij betreft een prima combinatie. Gezien er zowat op iedere onderwerp wel een bord- of kaartspel gebaseerd is, zocht ik tijdens een rustig moment op BoardGameGeek of er ook iets op de markt was wat met darten had te maken. Natuurlijk kun je zeggen dat darten al een bordspel is, maar ik doel dus echt op een spel waarbij ik op mijn luie reet kan blijven zitten. Ik kwam uit op Deal-a-Dart (hoewel dit spel me op één of andere manier ook wel nieuwsgierig maakte) en na wat speurwerk op Internet vond ik een online dartwinkel waar dit spel voor een zacht prijsje te koop stond. Gezien ik ook wel wat flights kon gebruiken voor mijn eigen setje redelijk stompe darts, plaatste ik maar een bestelling. Een paar dagen later kon ik derhalve weer eens een nieuw spel uitproberen. Veel verwachtte ik er in ieder geval niet van.

dad01

Deal-a-Dart is een kaartspel waarbij de kaarten in het spel staan voor de scoremogelijkheden op het bord. Voor iedere vak op het bord (1 tot en met 20) zijn er drie varianten beschikbaar: een enkele, een dubbele en een driedubbele. Er zijn ook kaarten voor de roos, waarvan er uiteraard geen driedubbele variant bestaat. Tevens aanwezig in het doosje zijn een drietal jokers en de spelregels waarin een aantal variaties op het spel benoemd staan. Ik raad je overigens aan om ook pen en papier op tafel te leggen, of een laptop met een spreadsheetprogramma. Als je verzot bent op hoofdrekenen, dan kan het ook wel zonder.

In de meeste simpele variant van het spel beginnen beide spelers met een hand van vijf kaarten. Vooraf kies je een getal waarvan je naar beneden gaat “gooien”, 101, 201 of 301. Tijdens een beurt kun je een kaart pakken van een open én een dichte stapel kaarten. Je moet dan vervolgens of een kaart spelen of een kaart bovenop de open stapel leggen. De kaarten die je speelt worden van het puntenaantal afgetrokken en je gaat net zo lang door tot je exact op nul punten uitkomt en de laatste kaart die je speelt moet er eentje zijn van de dubbele variant. Net echt dus.

dad02

Denk je nou dat dit een leuke bezigheid lijkt, dan is er nog een uitgebreidere variant, waar je met zeven kaarten in je hand begint en zoveel mogelijk stapels op tafel probeert te krijgen die 101, 201 of 301 punten in totaal bevatten of een zogenaamde “shanghai”. Dit houdt in dat je van een bepaald getal alle drie beschikbare kaarten hebt. Iedere stapeltje is een aantal punten waard en niet geheel verrassend wint diegene met de meeste punten.

Ik kan je alvast verklappen dat het zeer waarschijnlijk is dat je het na een introductiepotje 101 of 201 wel voor gezien houdt mocht je net als mij het heldere idee hebben gekregen het spel aan te schaffen. Met een paar biertjes op krijg ik tijdens een echt potje darten meestal de illusie dat ik kan mikken, maar zelfs stomdronken krijg ik het denk ik sneller voor elkaar om 501 uit te gooien dan een potje 201 in Deal-a-Dart af te ronden. Je hebt echt totaal geen controle over wat je krijgt en het kan maar zo zijn dat je een aantal beurten achter elkaar geen kaart kan spelen omdat je anders de kans om je dubbele kaart te gebruiken waar hij voor bedoelt is om zeep helpt. Sowieso beleef je aan al dat rekenwerk totaal geen plezier. In het begin kun je (als je 301 of 201 speelt) lukraak kaarten spelen, maar op een gegeven moment moet je toch echt gaan uitvogelen welke combinatie van kaarten in je hand de overwinning gaat brengen en dat is een redelijk frustrerende bezigheid.

dad03

Ik heb geen zin om eromheen te draaien: dit spel is echt helemaal niets aan. Er zijn legio betere manieren om tijd te doden. Jezelf een stuk in je kraag drinken en daadwerkelijk pijlen naar een dartbord smijten inbegrepen. Al ben je dan waarschijnlijk aanzienlijk meer geld kwijt.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *