De Weekkaart 2017-41: Stockpile

Voor mijn werk heb ik wel eens wat tijd besteed aan het bestuderen van het hele reilen en zeilen omtrent aandelen. Mijn interesse hield echter al snel op toen ik wat artikelen las over technische analyses. Over hoe lijntjes je vertellen wat een aandeel gaat doen. Over trendlijnen, uitbraken en ander gedoe. Spelen met aandelen doe ik dan toch liever in bordspelvorm. Dat scheelt, want er zijn legio spellen waarin aandelen een rol spelen. Deze editie van De Weekkaart kijkt naar Stockpile.

In dit spel zitten aandelen van 6 bedrijven. Deze beginnen allen met een waarde van 5.

Wanneer een aandeel een waarde lager dan 1 zou bereiken, dan sluit het bedrijf. Iedere speler die aandelen van dit bedrijf in bezit heeft, gooit deze op de aflegstapel. De waarde van de aandelen gaat weer terug naar 5 en het bedrijf wordt doorgestart. Net echt.

Wanneer een aandeel een waarde van meer dan 10 zou aantikken, dan splitst het aandeel. De waarde gaat vervolgens naar 6.

Iedere speler heeft een eigen bordje. Als je aandelen in bezit krijgt, dan leg je ze links op je tableau. Bij een splitsing gaan ze naar rechts en tellen ze als twee aandelen.

Iedere ronde wordt hier een willekeurige bedrijfskaart en een willekeurige voorspellingskaart neergelegd. Deze combinatie laat zien wat de waarde van een aandeel doet aan het einde van een ronde. De spelers krijgen ook zo’n combinatie, maar dit is informatie die ze voor zich dienen te houden. Wanneer er minder dan 5 spelers zijn, worden de overgebleven combinaties gesloten op tafel neergelegd.

Deze voorspellingskaarten zijn er in 6 varianten. Drie keer een stijging in waarde, twee keer een daling in waarde en het uitbetalen van dividend. Bij een dividendbetaling krijg je $2.000 per aandeel van dat bedrijf uitbetaald.

Iedere ronde worden er stapeltjes met aandelen en actiekaarten verkocht per opbod. Het begint met een willekeurige kaart dat wordt neergelegd op iedere beschikbare plek. Voor iedere speler in ’t spel is een plek in ieder geval, want zo eerlijk is het spel ook wel weer.

De spelers krijgen alleen twee kaarten gedeeld en deze worden om de beurt bij de stapeltjes gelegd. Er is hier maar een enkele regel: één kaart moet zichtbaar worden neergelegd en de andere juist niet.

Vervolgens wordt er in beurtvolgorde geboden op de stapeltjes. Wanneer een speler wordt overboden, dan gaat het houten biedmannetje terug naar de speler en kan deze later ingezet worden. Er zijn maar een beperkt aantal plekken, maar het spel dient dan ook vlot te verlopen. Wanneer iedere speler een stapeltje heeft, dan krijgen ze deze en hebben ze weer wat aandelen om mee te handelen. Want voordat de voorspellingskaarten hun werk gaan doen, hebben de spelers nog kans aandelen te verpatsen. En dat is handig als je voorkennis hebt natuurlijk.

In de stapels dat de spelers kopen zitten echter ook actiekaarten en die worden nog voor het verkopen uitgevoerd. Een aandeel naar keuze kan bijvoorbeeld nog even van waarde veranderen of de speler moet provisie dokken aan de bank.

De speler met het meeste geld aan het einde van het spel wint.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *