De Weekkaart 2016-02: Gildenhal (Puerto Rico Het Kaartspel)
Geschreven door op 16 januari 2016 en gedeponeerd in de categorie De Weekkaart.

Ik hou wel van wat variatie. Ik waardeer het dan ook wanneer spellen op meerdere manieren te winnen zijn. Zoals bijvoorbeeld Puerto Rico Het Kaartspel (ook wel bekend als San Juan). In dit vlotte en redelijke eenvoudig uit te leggen kaartspel is het de bedoeling zoveel mogelijk punten te scoren en deze punten behaal je door gebouwen in je stadje te bouwen. Deze gebouwen bieden soms nogal handige bonussen in combinatie met andere gebouwen, maar dat is dan eigenlijk ook gewoon de basis van het spel.

Ik kies ondanks mijn voorkeur voor variatie meestal voor een vaste route en die loopt via de kaart Gildenhal. Het enige wat dit stukje papier doet is de speler die het in zijn stadje neerkwakt aan het eind van de rit 2 punten per productiegebouw geven. Uit zichzelf levert Gildenhal totaal geen enkel punt op, maar je begint het spel sowieso al met één productiegebouw.

IMG_2409

Mijn strategie in dit spel is echter volledig gericht op productie. Mijn eigen kleine stadje staat dan ook meestal propvol met productiegebouwen en bij voorkeur zoveel mogelijk Zilversmederijen. Enkel en alleen omdat zilver  doorgaans het meeste oplevert bij het verhandelen van goederen. Binnenkort schrijf ik wat meer over dit spel zodat de tekst in dit stukje ook daadwerkelijk te begrijpen valt voor iemand die het spel nog niet kent.

Maar kort samengevat komt het hier op neer: je kunt met je productiegebouwen goederen produceren en deze verpatsen. Dit levert kaarten op en deze kaarten heb je nodig om het bouwen van gebouwen te kunnen betalen. Er zit een beperking op het aantal goederen dat je kan produceren en verhandelen, maar er zijn uiteraard ook gewoon gebouwen die daar een handje bij helpen. Als je een redelijke productiemachine op gang krijgt, komt het in ieder geval zelden voor dat je te weinig kaarten in je hand hebt om gebouwen toe te kunnen voegen aan je stadje. Dat niet alleen, die productie heb je veelal nodig om een Gildenhal te pakken te krijgen, want er zitten maar twee exemplaren in het hele spel. Je zult dus redelijk rap door de stapel kaarten heen moeten werken om er eentje te pakken te krijgen en het kan maar zo zijn dat je het hele spel geen enkele Gildenhal te zien krijgt. Maar zoals ik al zei, er zijn gelukkig meerdere wegen die naar Rome leiden.