De Weekkaart 2017-43: Pacific Typhoon

Als klein jochie zag ik ooit eens een documentaire over de zeeslagen die plaatsvonden in de Grote Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Schepen die elkaar bestookten vanaf kilometers afstand met kanonnen, vliegdekschepen, onderzeeboten, het intrigeerde me van begin tot eind. Een fascinatie die ik nog steeds niet kwijt ben. Dat ik meerdere spellen in bezit heb met datzelfde thema zal dan waarschijnlijk ook niemand verbazen. Deze week in De Weekkaart een voorbeeld: Pacific Typhoon.

Oorlogje voeren met kaarten in dit spel werkt echter niet helemaal zoals je wellicht zou verwachten. Een ronde begint met de startspeler die twee kaarten van een stapeltje Battle Cards trekt en hiervan er één kiest. Dit wordt de slag waar deze ronde om gestreden wordt. Van belang hier is het jaartal dat linksboven op de kaart vermeld staat en rechtsonder zie je het aantal punten dat deze slag oplevert voor de winnaar(s). Yup, dat lees je goed, er kunnen meerdere winnaars zijn. De kleur van de kaart doet er ook toe. Als het een kaart is met een blauwe achtergrond (niet in beeld), dan wordt er overdag gestreden. Bij een zwarte achtergrond, dan vindt de strijd ’s nachts plaats. Bij de wat grauwe kleur, dan mag de startspeler kiezen of er tijdens de dag of nacht wordt geknokt. Nu moet er nog worden gekozen of er gestreden wordt in de lucht, aan de oppervlakte, onder water of gecombineerd. Ook belangrijke informatie is het tekentje naast de titel van de Battle Card. Dit betekent dat er minimaal 1 kaart in het spel is dat deze Battle Card wint, ongeacht de verdere uitslag van het gevecht.

Iedere speler begint met 6 kaarten in zijn of haar hand. Deze komen in allerlei variaties en bevat een hele zooi informatie. Details volgen nog, maar ik wil je er alvast op wijzen dat de blauwe kaarten de strijdkrachten van de Geallieerden voorstelt en de rode kaarten de Japanners. Welke zijde je ondersteunt is geheel jouw keuze en die keuze mag je ieder gevecht weer opnieuw nemen. Pacific Typhoon is dan ook geen echt oorlogsspel, maar een kaartspel waarbij je zoveel mogelijk punten moet scoren.

We gaan even hypothetisch doen. Ik was de startspeler en heb uit de twee beschikbare Battle Cards hierboven Gualdalcanal gekozen. We vechten overdag en aan de oppervlakte. Alles spelers spelen nu in volgorde één of meerdere kaarten uit hun hand. Als ze niet mee kunnen of willen doen, dan kunnen ze eventueel een kaart uit hun hand of hun hele hand weggooien. Aan het einde van de beurt worden er toch weer kaarten getrokken. Ik speel een event: Tora, Tora, Tora! Deze kaart zegt dat ik pas als laatste een kaart hoef te spelen, met de restrictie dat ik de Japanse zijde moet kiezen. Normaliter moet je als startspeler uiteraard als eerste een kaart spelen en Tora, Tora, Tora! stelt me in staat af te wachten wat de anderen doen. Deze kaart kan ieder jaar worden gespeeld (zie het gele kader links). De bliksemschicht links naast de naam vertelt me dat er een kaart in het spel is dat Tora, Tora, Tora! ongedaan kan maken, maar tegelijkertijd zou Tora, Tora, Tora! de kaart met de naam Cryptanalysts ongedaan kunnen maken. Helaas werkt dat ongedaan maken enkel als de kaart die om zeep wordt geholpen hiervoor al gespeeld zou zijn, wat dus niet het geval is.

Nadat iedereen zijn of haar beurt heeft gedaan speel ik Kirishima. Een schip dat ieder jaar gespeeld kan worden. Dat niet alleen, Kirishima zorgt ervoor dat ik Guadalcanal gewoon win. Normaal tel je alle aanvalskracht van de twee zijden bij elkaar en die zijde wint de strijd. Alle schepen van de vijand en de Battle Card worden vervolgens onder de spelers die bijdroegen aan de winnende zijde verdeeld door de speler die de meeste aanvalskracht heeft bijgedragen. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk winnaars punten krijgen toebedeeld en dit is ook een prima gelegenheid voor de spelers om deals te maken met andere spelers. Als de Kirishima tot de verliezers zou behoren — wat heel goed mogelijk is — dan is dit schip 3 punten waard, bijna net zoveel als de Battle Card zelf. Linksboven het gele kader zie je trouwens drie waarden. Dit is de aanvalskracht dat een kaart bijdraagt aan een gevecht. De bovenste is de waarde in een luchtgevecht, de middelste in een gevecht aan de oppervlakte, en de derde onderwater. Als het een gecombineerd gevecht zou zijn dan tel je de waarden simpelweg bij elkaar op.

Behoudens events en oorlogstuig zijn er ook kaarten in het spel die aan een andere kaart gekoppeld kunnen worden. De Marks 14 & 18 bijvoorbeeld is een kaart dat uit zichzelf niets kan, maar aan een Geallieerde onderzeeboot kan worden gehangen waarbij de waarden met een plusje ervoor opgeteld worden bij de waarden van de onderzeeboot zelf. De Albacore zou nu bijvoorbeeld 4 aanvalskracht hebben aan de oppervlakte en onderwater. Een kaart als Marks 14 & 18 levert geen punten op wanneer de onderzeeboot in kwestie tot de verliezers behoort of door toedoen van een ander schip zinkt. De Albacore hierboven is echter veilig voor het spontaan naar de bodem zinken, er staat geen bliksemschicht op. Daarentegen zal wanneer eerder in een ronde de Taiho is gespeeld, deze dankzij de Albacore het gevecht niet overleven en meteen punten opleveren voor de speler die de Albacore heeft ingezet.

Er zitten ook wat variabelen in het spel. Bij beide schepen zie je een zonnetje staan naast de waarde voor de luchtaanval. Dit betekent dat wanneer er overdag gevochten wordt, deze waarden met 1 verhoogd worden. Het vraagteken bij het linkerschip betekent dat er met een dobbelsteen gegooid dient te worden. De uitkomst daarvan wordt vervolgens met 4 verhoogd. Dit is een niet onaardige variabele, daar het schip dus maximaal 10 aanvalkracht heeft bij een gevecht aan de oppervlakte.

Als de stapel Battle Cards leeg is, dan tellen alle spelers afzonderlijk de veroverende punten bij elkaar op en weten we de winnaar.

 

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *