De Weekkaart 2017-46: Poker Dice

Yahtzee. Ik denk dat iedereen dit dobbelspel wel eens gespeeld heeft. Of in ieder geval weet wat het is. En hoe je het ook wendt of keert, Yahtzee is een redelijk invloedrijk spel in de bordspellenwereld. Er zijn dan ook tig varianten te vinden. Eén daarvan is Poker Dice.

In Poker Dice hebben de spelers alleen een hand vol kaarten. De startspeler gooit met 5 dobbelstenen en vervolgens legt iedereen een kaart neer.

De startspeler draait vervolgens zijn kaart om en geeft daarmee aan wat hij of zij uiteindelijk wil gaan gooien. Hij of zij heeft nu, net als in Yahtzee, twee pogingen dit te bewerkstelligen. In dit geval zou het om een grote straat gaan.

Naderhand draait iedereen zijn kaart om. De spelers die correct hebben geraden wat er werd gegooid scoren nu de punten welke op hun eigen kaart staat vermeld. Wanneer een speler behalve de startspeler het verkeerd zou hebben geraden, dan scoort de startspeler hier 1 punt voor. Wanneer de startspeler het fout zou hebben, dan wordt zijn of haar kaart uit het spel verwijderd en scoort niemand hier punten voor. Hierboven heeft iedereen het correct. De rode speler heeft weliswaar een andere kaart gekozen dan de rest, maar een grote straat is automatisch een kleine straat. De reden dat de rode speler mogelijk een kleine straat koos is omdat hij of zij daar tijdens een eigen beurt meer punten voor kan scoren terwijl de rest deze kaart niet meer heeft. Hij of zij zal echter wel moeten wachten tot andere spelers hun kleine straat reeds hebben ingezet.

De spelers hebben een tiental kaarten met allerlei combinaties. Het is taak voor de spelers een beetje te deduceren welke kaarten de spelers nog in handen hebben om gemakkelijk punten te kunnen scoren. Want als jij bijvoorbeeld enkel nog de kaart in je hebt waar twee paar op staat en je tegenstanders met straten zitten, dan ligt het toch wel in de verwachting dat jij punten gaat scoren voor de kaarten van je tegenstanders.

giovanni

Bordspelliefhebber met een immer groeiende collectie. Koopt met enige regelmaat nieuwe spelletjes en wil daar graag wat over kwijt. Is tevens actief backer op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *